Violoncel

El violoncel és un instrument de la família de la corda fregada. També se’l coneix amb el nom italià de «cello» ( es pronuncia «xel·lo») . Té quatre cordes, afinades amb les notes : la, re, sol i do.

Les quatre cordes es poden fer sonar passant l’arc ( fregant les cordes) o pessigant-les amb els dits, en «pizzicato».

El violoncel està fet de fusta i els luthiers són qui els construeixen.

Com sona?

Amb el violoncel es poden tocar molts estils de música: clàssica, popular, moderna i en definitiva tot el que un mateix tingui ganes de fer sonar. Donat que té un registre que va de les notes molt greus fins a notes molt agudes, té una gran versatilitat, i fa que es toqui sovint en grups de violoncels.

El violoncel fa servir normalment la clau de fa en les seves partitures, però també utilitza la clau de do en quarta i la clau de sol pels passatges més aguts.

De violoncels n’hi ha de moltes mides : 1/10, 1/8, 1/4, 1/2 , 3/4 fins que ja arriba a la mida adulta , el 4/4 . Depenent de l’edat de l’alumne i de l’alçada, el professor és qui decideix la mida que l’ alumne necessita en cada moment i quan ha de fer el canvi a la mida següent.

Gràcies a l’AMPA , que és qui fa les aportacions per tenir els instruments, l’escola de música gaudeix d’un banc d’instruments hi ofereix als alumnes més petits la possibilitat d’agafar en » préstec» instruments de la seva mida.

Professora: Tais Costa