Guitarra

La guitarra és un instrument de corda pinçada perquè per fer sonar les cordes fem servir els dits o una pua. Té sis cordes i una caixa de ressonància en forma de 8 amb un forat a la tapa. A diferència dels instruments de la família de corda fregada, en el seu mànec hi ha uns trasts que marquen on hi ha les notes.

Com sona?

La guitarra ha sofert variacions en la seva forma al llarg dels segles. A més del nombre de cordes, les variacions de l’instrument han sorgit per adaptar-lo a les necessitats del intèrpret fins adoptar la forma actual. Aquest instrument està fabricat amb fusta i son els luthiers qui les construeixen.

La guitarra és un instrument polifònic, donat que pot tocar diferents sons alhora , i per tant existeix un repertori extens per aquest instrument sol. Tot i així, també pot formar part de grups de cambra i de grups de guitarres, tal i com tenim a l’escola. També és comú que escoltem la guitarra tocant en acords, per tant fent l’harmonia de les peces ( com passa sovint en la música popular).

Amb la guitarra es poden tocar tot tipus de música, desde la música barroca, clàssica, romàntica, passant pel rock, pop, música popular i en definitiva tota música que un tingui ganes de fer sonar.

Hi ha altres tipus de guitarres, com la guitarra acústica o l’elèctrica que es basen en la guitarra clàssica, ja que s’afinen igual i es basen en els mateixos conceptes fonamentals, si bé cada model té un repertori i una tècnica específica o preferent.

D’altra banda, hi ha una gran diversitat de guitarres segons diferents cultures: la balalaika, l’ukelele i el charango en són uns exemples.

Professors: Núria Martínez i Àngel López